Nieuwe Marsrover groeit als kool

  De opvolger van de Mars Exploration Rovers – het Mars Science Laboratorium – groeide afgelopen week één meter. Wetenschappers plaatsten de Remote Sensing Mast op het dak van de rover. Het Mars Science Laboratorium wordt in 2011 gelanceerd voor een enkele reis naar de rode planeet.

  Aan de Remote Sensing Mast zitten vijf camera’s bevestigd: twee navigatiecamera’s (zogenaamde Navcams), twee mastcamera’s (Mastcams) en de lasercamera (ChemCam). Deze instrumenten gaan foto’s maken van Mars, zodat wetenschappers nog meer leren over de buurplaneet van de aarde. Zo produceren de mastcamera’s HD-video’s (720p) en grote foto’s (1200 bij 1200 pixels).

  Groter dan een mens
  Door de plaatsing van de mast is het Mars Science Laboratorium op dit moment twee meter groot. Niet alleen is de gigantische rover groter dan Mars Exploration Rovers Spirit en Opportunity; het voertuig is ook nog eens groter dan een gemiddeld mens!

  Eerste stapjes
  Afgelopen vrijdag maakte het Mars Science Laboratorium (bijnaam: Curiosity) zijn eerste rit. De rover reed een paar keer heen en weer op een blauwe mat in het Jet Propulsion Laboratorium, waar Curiosity momenteel in elkaar wordt gezet. Bekijk hieronder de video van de ‘eerste stapjes’.

  2012
  Curiosity wordt volgend jaar gelanceerd en landt in de herfst van 2012 op Mars. Eenmaal op Mars zal de grote rover minimaal twee jaar actief blijven. Natuurlijk hopen wetenschappers dat Curiosity net zo lang actief blijft als de huidige Mars-rovers. Die rijden namelijk al meer dan zes jaar rond op het Martiaanse oppervlak.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd