Nieuwe Marsorbiter van ESA kiekt maantje Phobos

De Trace Gas Orbiter heeft voor het eerst een foto gemaakt van één van de manen van Mars: Phobos.

De Trace Gas Orbiter (TGO) arriveerde in oktober bij de rode planeet en is momenteel bezig om al zijn instrumenten te testen. Eerder fotografeerde de orbiter al het oppervlak van Mars. Maar nu is er ook voor het eerst een foto gemaakt van één van de manen van Mars.

Phobos
Op het nieuwe kiekje zien we Phobos. Een maantje dat zo’n 6000 kilometer van het oppervlak van Mars verwijderd is. Op het moment dat de TGO deze foto maakte, was deze ongeveer 7700 kilometer van de maan verwijderd.

Afbeelding: ESA / Roscosmos / CaSSIS.
Afbeelding: ESA / Roscosmos / CaSSIS.

Test
Naast een ‘gewone’ foto, heeft ESA ook een 3D-afbeelding van de maan vrijgegeven. Het zijn niet de meest scherpe beelden die we van Phobos hebben: ESA’s Mars Express en NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter hebben al wel eens scherpere beelden van de maan gemaakt. Maar de beelden zijn in dit stadium dan ook vooral bedoeld om de camera juist af te stellen.

Afbeelding: ESA / Roscosmos / CaSSIS.
Afbeelding: ESA / Roscosmos / CaSSIS.

Baan
De Trace Gas Orbiter cirkelt momenteel in een sterk ovaalvormige baan rond Mars heen. Het betekent dat de afstand tussen de orbiter en Mars sterk varieert: soms bedraagt deze slechts enkele honderden kilometers. Op andere momenten is de afstand zo’n 98.000 kilometer. De orbiter doet er ongeveer 4 dagen over om een rondje rond Mars te voltooien.

De Trace Gas Orbiter zal niet lang deze baan blijven hangen. Het is de bedoeling dat deze zich tegen het eind van 2017 in een vrijwel cirkelvormige baan bevindt. Vanuit die baan zal de orbiter uitgebreid onderzoek gaan doen naar de atmosfeer van de rode planeet. In een later stadium zal de orbiter tevens dienst doen als doorgeefluik: de TGO moet signalen van een Marsrover die ESA in 2021 op Mars hoopt te zetten, doorsturen naar de aarde.

Bronmateriaal

"ExoMars orbiter images Phobos" - ESA
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / Roscosmos / CaSSIS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd