Nieuwe manier ontdekt om bruin vet te activeren

wit en bruin

Galzuren in pilvorm zijn niet alleen in proefdieren, maar ook in mensen in staat om het ‘goede’ bruine vet te activeren.

In eerste instantie dachten onderzoekers dat alleen baby’s en jonge zoogdieren bruin vet bezaten. Maar in 2009 werd het ook in volwassen lichamen aangetroffen. En sindsdien zijn wetenschappers op zoek naar manieren om dit bruine vet te activeren. Tot op heden zijn er twee gevonden: het lichaam af laten koelen (bijvoorbeeld door de verwarming wat lager te zetten) en het sympathisch zenuwstelsel stimuleren.

En nu kunnen we daar dus een derde methode aan toevoegen: galzuren in pilvorm slikken. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat het bruine vet van proefdieren op deze manier geactiveerd kon worden, maar dat geldt dus ook voor mensen, zo blijkt nu. “Dit is een ‘proof of concept’-studie,” legt onderzoeker Patrich Schrauwen, verbonden aan de universiteit van Maastricht, uit. “De studie bewijst het principe, maar de effecten zijn nog niet dusdanig dat deze gebruikte pillen therapeutisch ingezet kunnen worden. Verder onderzoek is daarvoor nodig.”

Dat verdere onderzoek komt er ongetwijfeld, want onderzoekers vinden bruin vet razend interessant. Het vet verbrandt energie om ons warm te houden en onderscheidt zich zo van zogenoemd wit vet: vetweefsel dat overtollige energie opslaat. Doorgaans wordt bruin vet aangeduid als ‘goed vet’. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat mensen met obesitas minder bruin vet hebben. “We denken nu dat bruin vet gezond is,” stelt Schrauwen. Het kan overtollige energie omzetten in warmte en zo bijvoorbeeld een gunstig effect hebben op gewichtsverlies.

Bronmateriaal

"Bruin vet ook met galzuur te activeren" - Maastrichtuniversity.nl
De foto bovenaan dit artikel laat bruine vetcellen en witte vetcellen zien en is afkomstig van Wikimedia Commons.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd