Nieuwe make-up beschermt soldaat tegen hitte van bom

Make-up om het gezicht te camoufleren is al eeuwen oud. Maar nu krijgt het stokoude goedje dan eindelijk een update. Wetenschappers namen de make-up onder handen, waardoor deze soldaten niet langer alleen onzichtbaar maakt, maar ook nog eens beschermt tegen de hitte van bommen.

Niet alleen geraakt worden door een bom is gevaarlijk. Ook de hitte die bij het afgaan van een bom vrijkomt, kan voor ernstige problemen zorgen. Onderzoeker Robert Lochhead vertelde tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society dat die vrijkomende hitte vergelijkbaar is met de hitte van een sigaret. “Het duurt slechts twee seconden, maar kan letterlijk het gezicht, de handen en andere blootliggende huid koken.”

Bescherming
Om soldaten tegen die extreme hitte te beschermen, ontwikkelde Lockhead een crème die soldaten net zoals een zonnebrandcrème op hun huid kunnen smeren. De crème beschermt de huid niet alleen tegen hitte, maar camoufleert ook nog eens. En de crème blijkt bijzonder effectief. Deze beschermt het gezicht en de handen tot wel vijftien seconden lang tegen de hitte. Daarna wordt de crème zelf warm. Maar zelfs dan is de huid nog relatief veilig: hooguit treden er eerstegraadsbrandwonden op. In sommige gevallen blijkt de crème mensen zelfs 60 seconden te kunnen beschermen.

WIST U DAT…

…legers steeds meer hulp krijgen van robots? Maar of dat wenselijk is?

Hindernissen
Het ontwikkelen van deze bijzondere crème was nog niet zo gemakkelijk. De meeste make-up bevat koolwaterstoffen die bij extreme hitte vlam kunnen vatten. En daarmee zijn deze stoffen dus ongeschikt voor de crème van de onderzoekers. De onderzoekers moesten dus op zoek naar een alternatief. Een ander probleem was DEET: de Amerikaanse defensie wil dat de camouflerende make-up zo’n 35 procent DEET bevat. En ook deze stof is brandbaar. De onderzoekers losten dat probleem op door DEET in een hydrogel te stoppen, zodat deze geen vlam kon vatten.

De make-up wordt nu nog getest. Ook wordt er gekeken of er nog meer mogelijkheden zijn voor de crème. Zo wil Lockhead achterhalen of het misschien mogelijk is om de crème ook op kleding, tenten en andere objecten aan te brengen en deze zo te beschermen tegen verbranding. Ook werkt hij aan een kleurloze variant die door brandweermensen gebruikt kan worden.

Bronmateriaal

"New era in camouflage makeup: Shielding soldiers from searing heat of bomb blasts" - ACS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Israel Defense Forces (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd