Nieuwe Liberty-raket giet bestaande elementen in nieuw jasje

ATK en Astrium hebben een nieuw concept voor een raket bedacht. Deze Liberty-raket giet elementen van bestaande raketten in een nieuw jasje. Zo bestaat het onderste deel van de raket uit een solid rocket booster van de spaceshuttle. Het bovenste deel lijkt op de motor van de Ariane 5-raket. Het concept ligt op dit moment bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

NASA zoekt namelijk naar nieuwe mogelijkheden om astronauten naar het internationale ruimtestation te vervoeren. De spaceshuttles gaan namelijk dit jaar met pensioen. Wellicht zorgt de Liberty-raket ervoor dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie niet afhankelijk hoeft te zijn van haar internationale partners, zoals Rusland en Europa.

Wanneer NASA iets ziet in het idee van ATK en Astrium, dan verwachten de bedrijven dat Liberty-raket klaar is in 2013. In 2015 kunnen de eerste astronauten vervoerd worden naar het internationale ruimtestation.

“Het is een uitstekend idee”, vindt Silvio Sandrone, de vice-president van Astrium. “De raket kan snel ontwikkeld worden, aangezien beide partijen veel ervaring hebben. Het is goedkoper dan vanaf nul beginnen.”

De Liberty-raket is in staat om 20 ton gewicht in de ruimte te krijgen. Dit is meer dan voldoende om astronauten naar het internationale ruimtestation te vervoeren.

De bal ligt nu bij NASA. Kiest de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie voor het plan van ATK en Astrium? Of blaast NASA het spaceshuttle-programma nieuw leven in?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd