Wetenschappers hebben een kunstmatige huid ontwikkeld die op commando van kleur kan veranderen. Het enige wat je moet doen, is er een klein beetje kracht op uitoefenen door deze te buigen.
De kunstmatige huid – die bijzonder dun is – is geïnspireerd op de kameleon. “Het is voor het eerst dat iemand een flexibele, kameleon-achtige huid heeft gemaakt die van kleur kan veranderen door deze te buigen,” stelt onderzoeker Connie J. Chang-Hasnain.
Hoe werkt het?
Een object krijgt kleur doordat er licht op valt. Een deel van het licht wordt geabsorbeerd door het object. Een deel van het licht wordt gereflecteerd. Wanneer dat gereflecteerde licht bijvoorbeeld een korte golflengte heeft, kleurt het object blauwachtig. Heeft het gereflecteerde licht bijvoorbeeld een langere golflengte, dan kleurt het roodachtig. Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat een object het ene moment blauw kleurt en het andere rood? Door ervoor te zorgen dat de structuur van het object verandert en deze een andere golflengte licht gaat reflecteren. Dat is precies wat onderzoekers nu hebben gedaan.
Silicium
De wetenschappers namen een laagje silicium dat duizend keer dunner is dan een menselijke haar en graveerden er heel kleine structuren in, zodat allemaal randjes ontstonden. Deze randjes reflecteren een specifieke golflengte licht. Door de ruimte tussen de randjes te veranderen – dat doe je door het laagje silicium te buigen – gaan deze een andere golflengte licht reflecteren en verandert dus de kleur van het materiaal. Het materiaal kan zo van groen tot geel, oranje en rood kleuren.
“De volgende stap is om dat op een grotere schaal te produceren en dat is reeds mogelijk,” stelt Chang-Hasnain. Daarna kan er een toepassing voor het van kleur veranderende materiaal gezocht worden. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan camouflerend materiaal dat van kleur kan veranderen en bijvoorbeeld op auto’s gebruikt kan worden.