Nieuwe kreeftachtige vernoemd naar Bob Marley

Wetenschappers hebben een nieuwe diersoort ontdekt. Het is een kleine parasiet die het bloed van vissen opzuigt. Het beestje komt alleen in het Caribisch gebied voor en is om die reden vernoemd naar Bob Marley.

De parasiet gaat door het leven als Gnathia marleyi, zo is in het blad Zootaxa te lezen. “Ik vernoemde deze soort – welke een echt natuurwonder is – naar Marley, vanwege mijn respect en bewondering voor Marley’s muziek. Daarnaast is deze soort net zo uniek Caribisch als Marley was,” vertelt onderzoeker Paul Sikkel.

Overvallen
Jonge G. marleyi verstoppen zich in het koraal, om vervolgens vissen te overvallen. Ze klampen zich aan de vissen vast en zuigen hun bloed op. Waarschijnlijk eet G. marleyi alleen als deze jong is. “We denken dat volwassenen nog zo’n twee tot drie weken op de laatste maaltijd die ze als jongen hadden, kunnen teren. Daarna sterven ze, hopelijk nadat ze zich hebben voortgeplant.”

Deze vis wordt door meerdere G. marleyi aangevallen. Foto: Elizabeth Brill.

Toekomst
Onduidelijk is nog hoe de toekomst van de nieuwe soort eruit ziet. Het Caribisch koraal heeft het moeilijk, maar er moet nog worden onderzocht of ook G. marleyi het lastig heeft. “We verwachten dat een achteruitgang van het koraal leidt tot meer leefgebied voor parasieten van buiten het koraal.” Ook de overbevissing is dan een probleem. “Als het aantal vissen afneemt, zullen de overblijvende vissen nog meer parasieten bij zich dragen.”

Ongeveer 80 procent van alle organismen in het koraalrif bestaat uit parasieten. De Gnathia spelen een cruciale rol in het rif, omdat veel van de ziektes die vissen treffen door deze diertjes worden overgedragen of veroorzaakt. Ook G. marleyi draagt mogelijk ziektes over.

Bronmateriaal

"New Coral Reef Crustacean Described and Named After Late Reggae Performer Bob Marley" - NSF.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door John Artim / Department of Biology, Arkansas State University.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd