Nieuwe krater op de maan ontdekt

In het zonnestelsel zweven vele miljarden ruimtestenen, klaar om in te slaan op het oppervlak van een maan of planeet. De maan is recentelijk door een ruimtesteen met een grootte van een meter getroffen. Door de inslag ontstond er een nieuwe krater op de maan met een diameter van tien meter. De Amerikaanse Lunar Reconnaissance Orbiter maakte een foto van de krater.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vergeleek de foto uit 2009 met een foto uit 1971, gemaakt door de panoramacamera van de Apollo 15. Daarop was de krater nog niet te zien.

De Lunar Reconnaissance Orbiter is een ruimtesonde die erg veel foto’s maakt van het maanoppervlak, dus het is niet opmerkelijk dat er zo nu en dan een nieuwe krater wordt ontdekt. Al eerder maakte de LRO foto’s van Apollo-landers en voetstappen van astronauten.

De aarde wordt jaarlijks geraakt door enkele meteorieten met een grootte van een meter. Soms verbranden deze niet helemaal in de atmosfeer en vallen ze op de grond. Soms zien mensen dit gebeuren en zijn de lokale media in rep en roer, maar vaak merkt niemand er wat van.

Hieronder is de nieuwe krater te zien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd