Nieuwe krater op de maan is mensenwerk

krater

NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) heeft een nieuwe krater op de maan gespot. En die krater hebben wij – de mensheid – veroorzaakt. De krater is namelijk het werk van een ruimtesonde die zich onlangs in de maan boorde.

De missie van NASA’s Lunar Atmospheric and Dust Environment Explorer (LADEE) kwam in april van dit jaar op tamelijk dramatische wijze tot een einde. NASA gaf de sonde opdracht om zich op de achterzijde van de maan te laten vallen.

Sundman V
Gedurende een periode van zeven dagen liet LADEE zich geleidelijkaan zakken. En uiteindelijk boorde deze zich door de oostelijke rand van de Sundman V-krater. De plek waar LADEE uiteindelijk neerkwam, bevindt zich op zo’n 780 meter afstand van de Sundman V-krater.

Het kratertje
Daar sloeg LADEE zijn eigen – bescheiden – kratertje. Het kratertje is ongeveer drie meter breed. Dat is niet erg groot. Het heeft alles te maken met de relatief lage snelheid waarmee LADEE zich op het moment van de inslag verplaatste (ongeveer 1700 meter per seconde) en het feit dat de sonde een kleine massa en beperkte dichtheid had.

Methode
Ondanks dat het kratertje dat LADEE op de maan achterliet zo klein is, is het LRO toch gelukt om de krater te fotograferen. “Het team achter de Lunar Reconnaissance Orbiter ontwikkelde recent een nieuwe methode om op voor- en na-foto’s van de Narrow Angle Camera te zoeken naar nieuwe kraters,” vertelt onderzoeker Mark Robinson. “En de inslag van LADEE was een leuke test om de methode te toetsen. Uiteindelijk bleken er verschillende kleine veranderingen op het oppervlak te zien te zijn in het gebied waar we dachten dat LADEE was neergekomen, de grootste en meest onderscheidende verandering bevond zich op minder dan 295 meter van de plek waarvan voorspeld was dat LADEE er was neergekomen.” Op de foto’s is te zien dat zich rond de krater materiaal bevindt dat tijdens de uitslag uit de krater is geworpen (ejecta). Het materiaal is tot zo’n 300 meter afstand van de krater te vinden.

LADEE werd in september 2013 gelanceerd. Gedurende enkele maanden verzamelde deze meer informatie over onder meer de samenstelling van de dunne atmosfeer van de maan.

Bronmateriaal

"NASA’s LRO Spacecraft Captures Images of LADEE’s Impact Crater" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / Goddard / Arizona State University.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd