In het westen van Panama hebben wetenschappers een nieuwe kikkersoort ontdekt. Het beestje is knalgeel en geeft ook nog eens geel af als u ‘m aanraakt.
De onderzoekers beschrijven hun ontdekking in het blad Zookeys. De kikker is nog geen twee centimeter lang en heeft de naam Diasporus citrinobapheus gekregen.
Geel
De onderzoekers kwamen de kikker op het spoor toen ze de mannetjes hoorden roepen. De kreten verschilden sterk van andere kreten van kikkers. Op dat moment wisten de wetenschappers dat ze mogelijk met een nieuwe soort te maken hadden. Maar het opsporen van de D. citrinobapheus viel vervolgens niet mee. En zodra de onderzoekers hun handen op een exemplaar konden leggen, had de kikker nog een verrassing voor ze in petto. De kikker gaf af: de vingers van de onderzoekers waren direct geel.
Waarom?
Waarom de kikker afgeeft is onduidelijk. De onderzoekers bestudeerden de ‘gele verf’ wel, maar daar kwam weinig uit. “We kunnen niet zeggen of de verf een goede verdediging biedt tegen roofdieren, want we hebben geen giftige componenten kunnen ontdekken,” vertelt onderzoeker Andreas Hertz in een persbericht. “Misschien geeft de kleur gewoon heel gemakkelijk af en heeft deze geen specifieke functie.”
De kikker maakt deel uit van de familie van blaaskikkers. Deze kikkers komen direct als kleine kikkertjes uit het ei. Ze gaan tijdelijk wel als kikkervisjes door het leven, maar die fase maken ze in het ei door. De familie telt heel wat soorten en daar kan nu dus weer een nieuw exemplaar aan worden toegevoegd.