Nieuwe kaart onthult de ‘waterige’ geschiedenis van Mars

mars

Wetenschappers hebben op bijzonder gedetailleerde wijze een stukje van Mars in kaart gebracht. En de kaart laat volgens de onderzoekers overduidelijk zien dat water en ijs dit stukje Mars door de jaren heen vorm hebben gegeven.

De onderzoekers brachten de zuidelijke hooglanden van Mars in kaart. “Deze kaart laat de gecompliceerde geologische processen zien die achtereenvolgens het oude, ruige hoogland dat het Hellas Bassin omringt vorm hebben gegeven en laat bewijs zien voor de persistente effecten die water en ijs op het oppervlak van Mars hadden,” vertelt onderzoeker David Crown.

Kloven
De meest prominente bewijzen voor de aanwezigheid van water in deze gebieden, zijn volgens de onderzoekers de kloven van Waikato Vallis en Reull Vallis. Deze kloven zouden zijn ontstaan toen ondergronds water aan het oppervlak kwam en de grond instortte.

De kaart

Bekijk de kaart hier!

Twee systemen
Op basis van beelden die de Viking-orbiter maakte, concludeerden onderzoekers jaren geleden dat Waikato Vallis en Reull Vallis deel uitmaakten van één lang klovensysteem. Maar de nieuwe kaart van Crown en zijn collega’s laat zien dat dat niet het geval is. Het gaat om twee aparte systemen die van elkaar gescheiden worden door vlaktes: Eridania Planitia, genaamd. Het water dat vrijkwam en leidde tot het ontstaan van Waikato Vallis heeft in deze vlakte wellicht langdurig een ondiep meer gevormd. Terwijl Reul Vallis – geheel onafhankelijk van Waikato Vallis – ontstond, doorbrak deze een kraterrand die ervoor zorgde dat het water in het meer bleef staan. Hierop liep het meer langzaam aan leeg. Dat is te zien aan de vele smalle kanaaltjes op de bodem van Reull Vallis.

Een stukje van de kaart. Hier zien we onder meer Waikato Vallis. Afbeelding: Scott Mest / David Crown / USGS.
Een stukje van de kaart. Hier zien we onder meer Waikato Vallis. Afbeelding: Scott Mest / David Crown / USGS.

Niet alleen Waikato Vallis en Reull Vallis wijzen erop dat ooit water op Mars stroomde. Op de zeer gedetailleerde kaart zijn nog meer sporen van water te vinden. Zowel de vlaktes als hooglanden bevatten heel veel kleine kanaaltjes die ontstonden toen het water over het Marsoppervlak stroomde. Waarschijnlijk ontstonden die kanaaltjes in dezelfde tijd als de kloven. Daarnaast vinden we nabij de wanden van inslagkraters en pieken van de hooglanden een soort rotsgletsjers. Het wijst erop dat ijsrijke sedimenten hier naar beneden gleden. Dit zijn de meest recente aan water gerelateerde activiteit op dit stukje van Mars. Sterker nog: de onderzoekers kunnen niet uitsluiten dat deze activiteiten nog altijd gaande zijn.

Bronmateriaal

"Area on Mars Reveals a Surface Modified by Water Over Much of Planet’s History" - PSI.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd