Nieuwe innovatie: zonnecellen op papier

Amerikaanse wetenschappers beweren dat zonnecellen vanaf nu geprint kunnen worden op een vel papier. Zelfs na een paar keer vouwen werken de zonnecellen nog steeds goed.

De zonnecellen kunnen niet gemakkelijk op een vel papier geprint worden. Daarvoor is een speciale 3D-printer nodig. Deze 3D-printer plaatst vijf lagen materiaal op een vel papier en gebruikt een stencil om de patronen van de cellen te vormen. Ook niet onbelangrijk: de 3D-printer moet in een vacuümkamer staan, anders dan werken de zonnecellen minder goed of helemaal niet.

Volgens de wetenschappers van MIT is het productieproces niet al te moeilijk om grootschalig in te voeren. Kortom, fabrikanten kunnen op grote schaal zonnecellen afdrukken op papier zonder dat het heel veel geld kost.

WIST U DAT…

…zonne-energie de toekomst heeft? Zonnecellen worden steeds flexibeler, goedkoper en efficiënter!

Volgens professor Karen Gleason werken de zonnecellen nog steeds goed na duizend keer vouwen. Een traditionele zonnecel werkt al niet meer na één keer vouwen. Een groot nadeel is dat de zonnecellen niet erg efficiënt zijn. Op dit moment is de efficiëntie slecht één procent. Normale zonnecellen hebben een efficiëntie van 30 tot 50 procent.

Toch is er hoop. De wetenschappers hopen de inkt en het productieproces te verbeteren, waardoor de efficiëntie snel verbetert.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd