Nieuwe hooikoorts-genen ontdekt

Onderzoekers hebben meer dan 40 plekken op het genoom ontdekt die verband houden met hooikoorts.

En maar liefst 20 ervan waren nog niet eerder met hooikoorts in verband gebracht. Dat stellen onderzoekers in het blad Nature Genetics. Ze baseren zich op een onderzoek onder meer dan 200.000 mensen van Europese afkomst. Bijna 60.000 van deze mensen hadden te maken met hooikoorts.

Analyse
Op basis van het onderzoek kunnen de wetenschappers 41 plekken op het genoom aanwijzen die geassocieerd kunnen worden met hooikoorts. Dat deze plekken op het genoom verband houden met hooikoorts wordt onderschreven door een tweede analyse onder bijna 700.000 mensen, waaronder meer dan 60.000 mensen met hooikoorts.

Risico
Samen zouden de genen op de 41 plaatsen in het genoom verantwoordelijk zijn voor zo’n 40% van het genetische risico op hooikoorts. Het onderzoek wijst verder uit dat hooikoorts ongeveer twee keer vaker voorkwam onder mensen die het grootste genetische risico op hooikoorts liepen dan onder mensen die het kleinste genetische risico op hooikoorts liepen.

De onderzoekers pleiten voor vervolgonderzoek naar deze 41 plekken op het genoom en de genen die daar te vinden zijn. Wellicht resulteert het in de ontdekking van nieuwe doelwitten voor behandeling en preventie van hooikoorts.

Naar schatting hebben 400.000 mensen wereldwijd met hooikoorts te maken. En het aantal mensen met hooikoorts groeit – met name in de westerse wereld – gestaag. Recent onderzoek suggereerde dat het aantal Europeanen met hooikoorts tegen 2050 weleens verdubbeld kan zijn. Het is te wijten aan klimaatverandering dat er onder meer voor zorgt dat het pollenseizoen langer duurt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd