Backpacken door de Andes? Het gebergte is nu een schorpioensoort rijker om te spotten. Maar pas op: de Tityus (Atreus) crassicauda is giftig voor mensen.
De Ecuadoraanse Andes staat bekend om zijn vele insecten, spinnen, gekko’s en schorpioenen. Het gebied kan nu een nieuwe soort schorpioen aan zijn lijstje toevoegen: de Tityus (Atreus) crassicauda. De schorpioen valt met zijn lengte van vijf centimeter in het mediumsegment. Hij is van top tot punt roodbruin van kleur en heeft op zijn rug drie bruine strepen met daartussen een gele kleur. Hij hoort tot de soort Tityus waarvan meer dan 200 soorten bekend zijn, variërend in grootte van kleiner dan drie centimeter tot wel twaalf centimeter lang. Allemaal hebben ze gifklieren, dus ook de nieuw ontdekte Tityus (Atreus) crassicauda waarvan het gif zelfs zo krachtig is dat het mensen kan doden.
“Hoewel schorpioenen beschouwd worden als fascinerende dieren, denken mensen bij schorpioenen meestal aan hun negatieve reputatie als ‘dodelijk voor mensen’,” zegt Dr. Wilson R. Lourenço, van Muséum national d’Histoire naturelle over zijn studie in Zookeys . “Toch is slechts een beperkt aantal schorpioenen echt verantwoordelijk voor ernstige of dodelijke voorvallen.” Eerdere onderzoeken keken dan ook niet verder dan tot welke soort een nieuwe soort hoorde, hoe het lichaam in elkaar stak en wat hij voor gif produceerde. Nu kijken wetenschappers ook naar de evolutionaire biologie van de dieren. Omdat het in de Andes stikt van de schorpioenen, wordt het gebied gezien als het ‘epicentrum’ van de globale diversiteit. Misschien liggen er daarom nog veel toekomstige verrassingen in het verschiet om ontdekt te worden met onderzoek naar de schorpioenen daar.