Nieuwe gekko ontdekt in Indonesisch regenwoud

Herpetoloog Paul Oliver heeft een nieuw soort gekko gevonden in de Indonesische Foja-bergen. Dit gebied wordt door wetenschappers een verloren wereld genoemd, waar zelfs anno 2011 nog vaak nieuwe diersoorten worden ontdekt.

Oliver merkte de gekko op, toen hij met een zaklamp richting een boom scheen. “De ogen van de gekko lichten in het rood op, zelfs op een afstand van 20 tot 35 meter”, aldus Paul Oliver van de universiteit van Adelaide. “Toen ik het diertje uit de boom plukte, wist ik meteen dat het een nieuwe was.”

De nieuwe gekko (Cyrtodactylus boreoclivus) is met een lengte van 25 centimeter iets minder lang dan andere gekkosoorten in de omgeving. Andere gekko’s bereiken vaak een lengte van 30 centimeter.

WIST U DAT…

Poriën
Daarnaast heeft het diertje een opvallend patroon van poriën op zijn poten. De poriën scheiden een slijmerige substantie af, die waarschijnlijk een geur bevat met informatie over andere gekko’s.

Mannetje
Oliver vond niet één, maar meerdere leden van de nieuwe gekkosoort in het Indonesische regenwoud. In eerste instantie trof Oliver alleen maar vrouwtjes aan, maar gelukkig spotte hij na een paar dagen ook een mannetje.

Nieuwe soorten
De herpetoloog vermoedt dat er de komende jaren nog veel meer nieuwe soorten worden ontdekt in de Foja-bergen. De Cyrtodactylus boreoclivus is slechts het topje van de ijsberg.

De foto boven dit artikel is gemaakt door Tim Laman van National Geographic.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd