Nieuwe foto’s van Pluto zijn weer iets scherper

  nieuwe-fotos

  Volgende maand arriveert de New Horizons-ruimtesonde bij de dwergplaneet Pluto en zijn manen. Nu de afstand tussen de sonde en Pluto slinkt, worden de foto’s alsmaar helderder.

  De foto’s laten flinke kleurverschillen zien. Het oppervlak van Pluto zal dus zeker niet ‘saai’ zijn. Al waarschuwen wetenschappers dat deze beelden flink bewerkt zijn, dus het is goed mogelijk dat bepaalde details op deze foto’s straks niet op de dwergplaneet zichtbaar zijn.

  “Hoewel de foto’s op ruim vijftig miljoen kilometer van Pluto zijn gemaakt, is al goed te zien dat de dwergplaneet een complex oppervlak heeft met heldere en donkere gebieden”, zegt hoofdonderzoeker Alan Stern van het New Horizons-project. “De noordelijke helft van Pluto is vrij donker. Toch bevinden de donkerste en de lichtste regio’s zich op het zuidelijk halfrond van Pluto of op de evenaar. Waarom? Dat is momenteel nog een raadsel.”

  Wetenschappers proberen zoveel mogelijk data en informatie uit de nieuwe foto’s te persen. Toch zullen ze nog precies een maand geduld moeten hebben. Op 14 juli scheert New Horizons namelijk langs Pluto en krijgen we fantastische beelden te zien, die duizenden keren scherper zijn dan de recente foto’s.

  Op dit moment is New Horizons 35 miljoen kilometer verwijderd van de dwergplaneet. De afstand tot de aarde bedraagt 4,7 miljard kilometer. De ruimtesonde en de instrumenten zijn in een uitstekende conditie en functioneren goed.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd