Nieuwe foto’s van Pluto laten een over de top-dwergplaneet zien

pluto

Op de nieuwe foto’s zien we een heel complex Pluto dat volgens onderzoekers ‘over de top’ is, met duinen en valleien.

Pluto is allesbehalve saai. Dat is een conclusie die we op basis van de nieuwe beelden zeker kunnen concluderen. Er is namelijk een enorme diversiteit aan landschappen te zien. “Als een kunstenaar Pluto voor de scheervlucht zo had geschilderd dan zou ik waarschijnlijk gezegd hebben dat het over de top was,” stelt onderzoeker Alan Stern. “Maar zo is het echt.”

Deze foto bestaat uit meerdere foto's die door New Horizons zijn gemaakt. We zien hier Sputnik Planum, een gebied in het onderste deel van het beroemde 'hart' op Pluto. Afbeelding: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute.
Deze foto bestaat uit meerdere foto’s die door New Horizons zijn gemaakt. We zien hier Sputnik Planum, een gebied in het onderste deel van het beroemde ‘hart’ op Pluto. Afbeelding: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute.

Duinen
Op eerdere foto’s van Pluto zagen we al dat de dwergplaneet over bergen beschikt. Maar op de nieuwste foto’s zien we nog veel meer! Zo lijken er op de dwergplaneet duinen te zijn. Het gaat mogelijk om stromen stikstofijs die uit de bergachtige gebieden komen zetten. Ook is op de foto’s een netwerk van valleien te zien dat ontstaan moet zijn doordat materiaal over het oppervlak van de dwergplaneet stroomde. En er zijn chaotische berglandschappen. Mogelijk zijn het enorme blokken hard waterijs die op bevroren stikstof ‘drijven’.

Het chaotische berglandschap aan de noordwestelijke rand van Sputnik Planum. Afbeelding: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute.
Het chaotische berglandschap aan de noordwestelijke rand van Sputnik Planum. Afbeelding: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute.

Complex
“Het oppervlak van Pluto is minstens zo complex als dat van Mars,” vertelt onderzoeker Jeff Moore. Met name de duinen die de onderzoekers op de foto’s denken te zien, roepen vragen op. De atmosfeer van de dwergplaneet is vandaag de dag namelijk heel dun. “Of Pluto had in het verleden een dikkere atmosfeer of er is hier een voor ons onbekend proces aan het werk,” stelt onderzoeker William McKinnon.

Hier zien we een complex totaalplaatje: chaotisch berglandschap, kraters en donkere richels waarvan onderzoekers vermoeden dat het duinen zijn. Afbeelding: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute.
Hier zien we een complex totaalplaatje: chaotisch berglandschap, kraters en donkere richels waarvan onderzoekers vermoeden dat het duinen zijn. Afbeelding: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute.

De foto’s zijn gemaakt door ruimtesonde New Horizons die op 14 juli langs de dwergplaneet scheerde. De nieuwe foto’s hebben een nog betere resolutie dan de kiekjes die we eerder zagen. We hebben het dan over een resolutie van zo’n 400 meter per pixel.

New Horizons maakte niet alleen foto's van Pluto, maar ook van zijn manen. Bijvoorbeeld van Charon (te zien op deze foto). Later vandaag worden ook nog foto's van Nix en Hydra verwacht. Afbeelding: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute.
New Horizons maakte niet alleen foto’s van Pluto, maar ook van zijn manen. Bijvoorbeeld van Charon (te zien op deze foto). Later vandaag worden ook nog foto’s van Nix en Hydra verwacht. Afbeelding: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute.
New Horizons
Op 14 juli 2015 vloog de New Horizons-ruimtesonde met een snelheid van bijna 50.000 kilometer per uur langs het oppervlak van Pluto. Het is de eerste keer dat dwergplaneet Pluto door een ruimtevaartuig is bezocht. De komende maanden worden er veel foto’s van Pluto, Charon en de andere manen verwacht. Blijf de speciale New Horizons-themapagina volgen met het meest recente nieuws en de allerlaatste foto’s.

Bronmateriaal

"New Pluto Images from NASA’s New Horizons: It’s Complicated" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd