Waar is Philae geland? Deze vraag houdt onderzoekers van de Europese ruimtevaartorganisatie al ruim een maand bezig. Maar nu is er een doorbraak. Een nieuwe foto van Philae past precies op het topografische model van de komeet, waardoor wetenschappers bijna met zekerheid weten waar Philae momenteel rust.
Tijdens een bijeenkomst van de Amerikaanse Geofysische Unie vertelde hoofdonderzoeker Jean-Pierre Bibring dat er iedere dag meer energie beschikbaar is voor Philae. “Als we uitgaan van het doemscenario, dan hebben we na Pasen weer contact met Philae. Maar we verwachten dat dit eerder zal zijn. Het hangt er van af hoe de zon langs de horizon scheert.” Overigens zijn er ook wetenschappers die denken dat Philae in februari of maart helemaal niet meer werkt, omdat de temperaturen dan te hoog zijn. Overigens verwacht Bibring dit niet, omdat Philae veilig in de schaduw rust, waar temperaturen doorgaans lager zijn.
Eigenlijk zou Philae op een andere plek moeten landen, maar de lander stuiterde tweemaal, waardoor de lander in een klif terecht kwam. Van 12 tot 14 december heeft de Rosetta-ruimtesonde foto’s gemaakt van de waarschijnlijke landingsplaats van Philae. Wetenschappers hopen de lander op deze foto’s te spotten. Volgens Bibring was het oppervlak van de komeet harder dan verwacht, waardoor de lander vrij makkelijk terugstuiterde. Ook werkten de harpoenen niet, die de ruimtesonde moesten vastketenen aan het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.
Naast de foto van Perihelion Cliff, liet Bibring tijdens de presentatie ook een mooie foto zien die kort na de eerste stuit gemaakt is. De foto heeft last van bewegingsonscherpte, maar toch is het bijzonder dat deze gebeurtenis op de gevoelige plaat is vastgelegd.