Hubble laat het diepste deel van het heelal zien

20120926-110505.jpg

Wetenschappers hebben een nieuwe foto weten te maken van de verste gebieden in ons universum. De nieuwe plaatjes zijn een verbetering van het oude werk van de Hubble-telescoop.

In 2003 maakte Hubble al deze iconische foto:

20120926-105657.jpg

Op dit plaatje is een minuscuul gedeelte van het heelal te zien. Hubble richtte haar lens daar ruim 4 maanden lang op, en liet zien dat er in dat ogenschijnlijk kleine gebied nog duizenden andere sterrenstelsels liggen. De foto heette oorspronkelijk de Ultra Deep Field, en de astronomen hebben die nu verbeterd.

Infrarood
Hubble heeft namelijk in 2008 een nieuwe infraroodcamera gekregen. Met die nieuwe camera kan nog meer, en nog verder licht worden opgevangen. Die data hebben de wetenschappers gecombineerd met ruim 10 jaar aan materiaal dat Hubble al eerder maakte. Door al die data te combineren, ontstond een nieuwe en verbeterde versie van het Ultra Deep Field: Het eXtreme Deep Field. Daarin zijn meer sterrenstelsels te zien, die nog verder weg liggen. De verste daarvan geven een erg zwak licht af, slechts een miljardste deel van wat het menselijk oog kan waarnemen. Nog nooit zijn sterrenstelsels op zo’n afstand door astronomen vereeuwigd.

Wist u dat…

…de opvolger van Hubble (Kepler) inmiddels ook al niet stil zit?

Jong
Met de data kan weer nieuw onderzoek worden uitgevoerd. Wetenschappers kunnen nu gaan kijken naar nieuwe gebieden die vlak na de geboorte van het universum zijn ontstaan. Sommig licht dat ze vonden komt van slechts een miljard jaar na de geboorte van het universum.

Ontdekkingstocht
Het nieuwe eXtreme Deep Field is slechts het begin van een nieuwe ontdekkingstocht, zegt astronomieprofessor Garth Illingworth. “Nieuwe telescopen, met veel snellere en krachtigere camera’s dan die van Hubble, moeten nu verder gaan zoeken. We weten nu wat er allemaal mogelijk te zien is in dit soort verre gebieden, en we kunnen er alleen maar meer informatie uit halen.”

Het nieuwe eXtreme Deep Field20120926-110042.jpg
De nieuwe foto ziet er misschien op het blote oog niet heel anders uit, maar u kijkt wel degelijk enkele miljarden jaren verder het verleden in.

Bronmateriaal

"Hubble Goes to the eXtreme to Assemble Farthest Ever View of the Universe " - Hubblesite.org
De afbeeldingen bovenaan dit artikel zijn gemaakt door NASA, en natuurlijk door Hubble (cc via NASA.gov).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd