Nieuwe elektronische displays zijn snel, energiezuinig en goed leesbaar

Een elektronisch display met een hoge leesbaarheid in direct zonlicht, een hoge snelheid en een laag stroomverbruik: bestaat zoiets? Tot nu toe nog niet, maar daar komt verandering in. Wetenschappers van de universiteit van Cincinnati beweren een elektronisch display te hebben ontworpen dat nergens een steekje laat vallen. Hoelang gaat het duren voordat dit beeldscherm in telefoons en laptops terug te vinden is?

“Tot nu toe vielen apparaten in twee kampen”, zegt professor Jason Heikenfeld. “Beeldschermen met een lage snelheid en beperkte mogelijkheden zitten voornamelijk in e-readers, zoals de Kindle. Daarnaast is er een tweede kamp met apparaten als mobiele telefoons, laptops en de iPad met fraaie en snelle displays. Helaas vreten deze beeldschermen stroom.”

E-readers maken gebruik van beweegbare inkt. Oftewel: zwarte en witte pixels kruipen over het display om een tekst zichtbaar te maken. Dit is een langzaam proces. Wanneer een gebruiker een pagina omslaat op een e-reader, dan wordt de ‘verf’ gemixt, waardoor er een nieuwe pagina ontstaat.

Snelle displays hebben een krachtige, interne lichtbron en kleurenfilters nodig om verschillende pixels weer te geven. Deze techniek is een stuk sneller, alleen kost het ook veel stroom. Omdat een interne lichtbron nodig is, zijn apparaten met dit soort display ook nog een slecht leesbaar in de buitenlucht. Probeer het scherm van een laptop of mobiele telefoon maar eens buiten te bekijken. Het zal u veel moeite kosten om een stuk tekst te lezen.

Nieuwe techniek
De nieuwe techniek maakt geen gebruik van een interne lichtbron. Toch is het scherm in staat om snel beelden af te wisselen dankzij twee vloeibare lagen, gevuld met olie en een dispersievloeistof. Tussen deze twee lagen bevinden zich reflectieve elektroden, die het beste zijn te vergelijken met spiegels.

WIST U DAT…

Buitenlicht komt door de eerste laag van het display naar binnen en raakt een reflectieve elektrode. Daarna kaatst het licht terug, waardoor de kijker een plaatje te zien krijgt. Natuurlijk kost het stroom om de vloeistoffen in de twee lagen te bewegen, maar het proces is veel zuiniger dan een verlicht LCD-scherm draaiende houden.

Geduld
De wetenschappers denken dat het nog minimaal drie jaar gaat duren voordat er apparaten met dit nieuwe beeldscherm in de winkel liggen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd