Nieuwe duizendpoot op recorddiepte gevonden

nieuwe-duizendpoot

Een internationaal team van wetenschappers heeft een duizendpoot gespot, die 1100 meter onder het aardoppervlak leeft. Nog nooit eerder is er een duizendpoot zo diep gevonden.

De nieuwe soort heet Geophilus hadesi en is vernoemd naar Hades, de god van de onderwereld in de Griekse mythologie. Het diertje is gevonden in drie grotten in Kroatië. De ontdekking is gepubliceerd in het wetenschappelijke journaal ZooKeys.

Duizendpoten zijn carnivoren die andere ongewervelde dieren opeten. Ze leven vaak in grotten, al geldt dat niet voor leden van deze groep duizendpoten, de zogenoemde Geophilomorpha. Het is dus opmerkelijk dat de Geophilus hadesi permanent in een grot woont. De enige andere Geophilomorpha die permanent in het donker leeft, is de Geophilus persephones, vernoemd naar de koningin van de onderwereld.

De nieuwe duizendpoot leeft in grotten onder het Velebit-gebergte.
De nieuwe duizendpoot leeft in grotten onder het Velebit-gebergte.

Net als de meeste holbewoners heeft de Geophilus hadesi enkele unieke eigenschappen, zoals langwerpige antennes en flinke klauwen. Daarnaast heeft deze duizendpoot krachtige kaken met gifklieren, waardoor hij makkelijk prooien vangt. De onderzoekers beweren dat de Geophilus hadesi één van de beste roofdieren in de grot is.

Waarschijnlijk bevinden zich nog veel meer onbekende diersoorten in de Kroatische grotten, waarvan de diepste grot exact 1431 meter diep is. “Toen ik dit dier voor het eerst zag, besefte ik direct dat het om een nieuwe duizendpoot ging”, zegt hoofdauteur Pavel Stoev van het Nationale Natuurhistorisch Museum in Sofia. “Deze ontdekking laat zien dat we nog weinig weten over organismen in grotten. Er is nog genoeg te ontdekken!”

Bronmateriaal

"A centipede from hell" - Eurekalert

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd