Nieuwe dolfijnensoort ontdekt voor de kust van Australië

bultrugdolfijn

Wetenschappers hebben in Australië een nieuwe soort dolfijn ontdekt. Het gaat om een bultrugdolfijn: een geslacht waarvan lang onduidelijk was hoeveel soorten het telde. Een nieuw onderzoek brengt duidelijkheid én levert dus een nieuwe dolfijnensoort op.

De dolfijn maakt deel uit van het geslacht Sousa (ook wel bultrugdolfijn genoemd). De dolfijnen uit dit geslacht zijn te herkennen aan een bult onder de rugvin.

Vier soorten
De onderzoekers bestudeerden de evolutionaire geschiedenis van het dolfijnengeslacht door te kijken naar fysieke kenmerken en de genen van de dieren. Zo ontdekten ze dat het Indo-Pacifische geslacht het beste onder te verdelen is in in ieder geval vier soorten. Eén daarvan is nieuw voor de wetenschap.

Naamloze dolfijn
“Gebaseerd op de resultaten van onze morfologische en genetische analyse kunnen we suggereren dat het geslacht zeker vier soorten telt,” vertelt onderzoeker Martin Mendez. Het gaat om Sousa teuszii (in het oostelijke deel van de Atlantische oceaan, voor de kust van West-Afrika), Sousa chinensis (oostelijk deel van de Indische Oceaan en westelijk deel van de Stille Oceaan), Sousa plumbea (het midden en westen van de Indische Oceaan) en de nieuwe dolfijnensoort die nog een naam moet krijgen.

“Deze ontdekking helpt ons om de evolutionaire geschiedenis van deze groep te begrijpen en beleid dat gericht is op het behoud van deze soorten richting geven.” Dat beleid is overigens geen overbodige luxe. Sousa teuszii staat te boek als kwetsbaar, terwijl Sousa chinensis op het randje van bedreigd balanceert. De visserij en verlies van leefgebied zijn de belangrijkste hindernissen voor dit dolfijnengeslacht.

Bronmateriaal

"Scientists Find That Dolphin in Australian Waters is a New Species" - WCS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Blue Dolphin Marine Tours (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd