Nieuwe dinosaurus uit New Mexico heeft familie in Canada

dino

Een nieuwe dinosaurus uit New Mexico blijkt familie te zijn van dinosauriërs uit Canada. Dit beweren paleontologen van de universiteit van Alberta. Toch zijn er wel verschillen tussen de nieuwe dino en andere ankylosauria.

In 2011 vonden wetenschappers de resten van de Ziapelta sanjuanensis in de Amerikaanse staat New-Mexico. Deze gepantserde dino blijkt nauwe banden te hebben met andere ankylosauria in de Canadese staat Alberta.

statenIn een paper in PLOS One staat dat er genoeg verschillen zijn om de Ziapelta sanjuanensis als een aparte soort te zien. Denk bijvoorbeeld aan de opvallend grote stekels in de nek. Ook de schedel van de New Mexicaanse dino verschilt van die van andere ankylosauria. “De hoorns aan de achterkant van de schedel buigen naar binnen”, vertelt de onlangs afgestudeerde onderzoeker Victoria Arbour. “Op zijn snuit heeft de Ziapelta sanjuanensis een mix van vlakke en hobbelige schubben. Dit is erg ongebruikelijk voor een ankylosaurus.”

De Ziapelta sanjuanensis leefde in de late Krijt-periode, toen Noord-Amerika nog gesplitst was door een grote zee. De staten Alberta en New Mexico lagen hierdoor allebei aan de zee, zoals rechts te zien is. Opvallend is dat wetenschappers nog geen ankylosauria-fossielen in Alberta gevonden hebben uit dezelfde periode dat de Ziapelta leefde, oftewel 76 miljoen tot 66 miljoen jaar geleden. “Misschien dat de Ziapelta toen ook wel in Canada wandelde, maar daar hebben we nog geen bewijzen voor gevonden”, verklaart Arbour.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd