Nieuwe dinosaurus met zeer goed reukvermogen ontdekt

dino

Wetenschappers hebben nieuwe soort dinosaurus ontdekt in Nieuw-Mexico. De dinosaurus had waarschijnlijk een uitstekend reukvermogen dat hem tot een uitmuntende jager maakte.

De resten van deze nieuwe dinosaurus werden in 1999 in Nieuw-Mexico ontdekt. In eerste instantie dachten onderzoekers dat de resten toebehoorden aan een theropode dinosaurus die ons al bekend was: Saurornitholestes langstoni. Maar nieuw onderzoek suggereert nu dat deze dinosaurus tot een ons nog onbekende soort behoorde. Een soort die onderzoekers nu de naam Saurornitholestes sullivani hebben gegeven.

Eén van de grootste verschillen tussen S. langstoni en S. sullivani is te vinden in de schedel en betreft de reukkolf van de dinosaurussen. Zo is de reukkolf van S. sullivani bijzonder groot en dat suggereert dat deze dinosaurus een uitstekend reukvermogen had. “Dit kenmerk betekent dat Saurornitholestes sullivani een beter reukvermogen had dan andere verwante dinosaurussen zoals Velociraptor, Dromaesaurus en Bambiraptor,” vertelt onderzoeker Steven Jasinski. “Dit reukvermogen heeft van S. sullivani wellicht een intimiderend roofdier gemaakt.”

De resten van S. sullivani stammen uit het eind van het Krijt. In de tijd waarin deze dinosaurus leefde, bestond Noord-Amerika uit twee continenten die door een binnenlandse zee van elkaar gescheiden waren. S. sullivani leefde aan de westkust. De dinosaurus was niet heel erg groot: de heupen waren ongeveer 90 centimeter hoog en de totale lengte van de dinosaurus was zo’n 1,8 meter. “Hoewel de dinosaurus niet groot was, was het er wel eentje waar je geen ruzie mee moest krijgen.”

Bronmateriaal

"New Dinosaur’s Keen Nose Made it a Formidable Predator, Penn Study Finds" - Upenn.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Mary P. Williams.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd