Nieuwe coating maakt auto wassen voor altijd overbodig

Als het aan wetenschappers van de TU Eindhoven ligt, hoeft u uw auto in de toekomst nooit meer te wassen. Ze ontwikkelden een coating die zichzelf schoonhoudt. En die functie blijft (bijna) altijd overeind: als de coating kapotgaat, herstelt deze namelijk zichzelf.

Er zijn al wel meer coatings die waterafstotend of antibacterieel werken. Zo ontwikkelden wetenschappers onlangs nog een coating die glas in staat stelt om zichzelf schoon te houden.

Herstellen
Het nadeel van veel coatings die eerder ontwikkeld werden, is echter dat ze best gemakkelijk beschadigd raken. En als ze eenmaal beschadigd raken, functioneren ze niet of minder goed. Wetenschappers van de TU Eindhoven hebben daar iets op bedacht. Namelijk een coating die niet alleen zichzelf schoonhoudt, maar zichzelf ook herstelt, mocht deze onverhoeds beschadigd raken.

Hoe werkt het?
De onderzoekers vermengden de coating met speciale steeltjes. Aan de uiteinde van deze steeltjes zitten zogenoemde functionele chemische groepen. Als het buitenste laagje van de coating wegvalt, richten de steeltjes zich vanzelf weer op uit het materiaal en wordt de coating hersteld. Dat schrijven wetenschappers in het blad Advanced Materials.

Niet onaantastbaar
Maar de herstellende coating is niet helemaal onaantastbaar. Alleen ondiepe krassen kunnen hersteld worden. Diepere krassen die dwars door de coating heengaan: daar kunnen ook de steeltjes niets aan doen.

WIST U DAT…

Vliegtuig
De onderzoekers zien heel wat mogelijkheden voor hun coating. Zo kan deze op auto’s worden aangebracht. Doordat de coating waterafstotend is, rollen druppels er gewoon af en deze druppels nemen het vuil mee. Na een regenbui is uw auto dus altijd weer als nieuw en wassen is overbodig. Maar er zijn meer mogelijkheden. Zo is de coating ook heel geschikt voor zonnepanelen. Hoe schoner een zonnepaneel is, hoe meer zonlicht deze op kan vangen. Ook vliegtuigen zouden met de coating bedekt kunnen worden. Hoe minder vuil er op een vliegtuig zit, hoe minder luchtwrijving deze ervaart en dus verbruikt deze in zo’n situatie ook minder brandstof.

Hoelang gaat het nog duren voordat die auto die we nooit meer hoeven te wassen van de band afrolt? De onderzoekers denken nog zes tot acht jaar nodig te hebben om een coating te ontwikkelen die klaar is voor (massa)productie. Die coating zou tegen die tijd niet veel duurder moeten zijn dan de coatings die nu reeds op de markt verkrijgbaar zijn.

Bronmateriaal

"Nooit meer auto wassen dankzij nieuwe coatingtechnologie" - TUE.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd