Nieuwe close-up beelden van ontploffende Antares-raket

cygnus

Bijna een maand geleden ging de lancering van ruimtesonde Cygnus – met aan boord onder meer voorraden voor het ISS – mis. De Antares-raket ontplofte. En nu zijn er nieuwe beelden opgedoken die de heftige ontploffing in close-up laten zien.

Enkele seconden nadat ruimtesonde Cygnus was opgestegen, ging het mis. De raket verloor kracht en daalde neer op de plaats waar deze zojuist was vertrokken. Zodra de raket de grond raakte, volgde een ontploffing. Wonder boven wonder raakte er niemand gewond, maar het ruimtevaartuig en lading – waaronder voorraden voor het ISS en het opstapje richting de eerste private ruimtetelescoop – gingen verloren.

De beelden
En nu zijn nieuwe close-up beelden van de ontploffing van de Antares-raket vrijgegeven. En ze zijn angstaanjagend. De beelden zijn gemaakt door vier camera’s die zich op het lanceerplatform bevonden en de lancering van dichtbij moesten vastleggen. Eén van de camera’s bevond zich midden in de vuurbal die ontstond toen de raket explodeerde. Te zien is hoe stukken van de raket rond deze camera heen vliegen. Het is bijzonder dat de camera’s er ondanks de heftige omstandigheden in geslaagd zijn om beelden te maken én dat die beelden vervolgens ook nog eens – krap een maand na het ongeval – terug te kijken zijn.

Teleurstelling
Orbital Sciences – eigenaar van ruimtesonde Cygnus en de Antares-raket – vloog eerder dit jaar al twee keer succesvol naar het ISS. Dat het eind vorige maand mis ging, is teleurstellend, maar geen reden voor NASA om het bedrijf niet langer in te zetten voor de bevoorrading van het ISS. “Orbital heeft tijdens de eerste twee missies naar het ISS eerder dit jaar laten zien dat ze buitengewone vaardigheden hebben en we weten dat ze dat succes kunnen repliceren. Het lanceren van raketten is een ongelofelijk moeilijke onderneming en we leren van elk succes en elke tegenslag.”

NASA heeft momenteel geen ruimtevaartuig dat gebruikt kan worden om het ISS te bevoorraden of van bemanning te voorzien. Het bevoorraden van het internationale ruimtestation wordt daarom zo af en toe uitbesteed aan private organisaties, waaronder Orbital Sciences, maar ook SpaceX. Het bemannen van het ruimtestation ligt volledig in de handen van de Russen. In hun Sojoez-ruimtesonde vertrokken afgelopen weekend nog een aantal astronauten – waaronder de eerste vrouwelijke Italiaanse astronaute – naar het ISS.

Bronmateriaal

"YouTube"
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd