Nieuwe chip maakt e-readers goedkoper

Een nieuwe chip maakt e-readers sneller en goedkoper. Het bedrijf Freescale Semiconductor beweert dat de nieuwe chip de snelheid van e-readers verdubbelt, de batterijduur verhoogt en grotere, kleurenschermen ondersteunt. De prijs voor één chip bedraagt slecht zeven euro.

Als de e-readers gebruik maken van de nieuwe chip, dan dalen de productie- en verkoopkosten. De huidige e-readers worden ongeveer twintig tot 35 euro goedkoper. Zo kan de Sony Reader Pocket Edition in prijs zakken van 200 euro naar 170 euro. Zijn grote broertje – de Sony Reader Touch Edition – kan van 300 euro naar 270 euro dalen.

De nieuwe chip heet i.MX508 en heeft een geïntergreerde ARM cortex A8 processor en een E-Ink display connecter. Volgens Freescale kunnen bedrijven met de nieuwe chip e-readers verbeteren. De Marketing Manager van Freescale, Glen Burchers, beweert dat de nieuwe chip een nieuwe pagina van een e-boek in minder dan een halve seconde laadt. Dit is sneller dan het omslaan van een pagina in een fysiek boek. Daarnaast schakelt de nieuwe chip randapparaten uit, die niet gebruikt worden, zodat de batterij langer meegaat.

Freescale verwacht dat de nieuwe chip later dit jaar beschikbaar is voor ‘geselecteerde klanten’. Waarschijnlijk zijn bedrijven als Sony en Amazon de eerste partijen die de chip gaan installeren in hun e-readers. Burchers verwacht dat de eerste e-readers met de chip eind dit jaar op de markt verschijnen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd