Nieuwe bijensoort dankt naam aan Sheldon uit Big Bang Theory

big bang theory

Wetenschappers hebben in het westen van Brazilië een nieuwe soort bij ontdekt en het beestje vernoemd naar de kreet die Sheldon in de tv-serie Big Bang Theory slaakt als hij anderen denkt te beduvelen: Bazinga!

Voluit heet de bij Euglossa bazinga. De bij leeft in droge en heel open gebieden zoals de cerrado, een savanne-achtig gebied in het westen van Brazilië. Dat schrijven wetenschappers in het blad Zootaxa.

De bij behoort tot een zeer kleurrijk geslacht van bijen: Euglossa. De nieuwe soort lijkt sterk op de soort Euglossa ignita. De onderzoekers dachten dan ook even dat de bij tot deze soort behoorde. Maar de bij beduvelde de onderzoekers, zoals ook Sheldon soms zijn vrienden beduvelt. Vandaar dat de bij deze bijzondere naam heeft gekregen.

De bij die zijn naam aan Sheldon Cooper te danken heeft. Foto's: Euglossa (Glossura) bazinga sp. n. (Hymenoptera: Apidae: Apinae, Apini, Euglossina), a new orchid bee from western Brazil, and designation of a lectotype for Euglossa (Glossura) ignita Smith, 1874.
De bij die zijn naam aan Sheldon Cooper te danken heeft. Foto’s: Euglossa (Glossura) bazinga sp. n. (Hymenoptera: Apidae: Apinae, Apini, Euglossina), a new orchid bee from western Brazil, and designation of a lectotype for Euglossa (Glossura) ignita Smith, 1874.

De onderzoekers hopen dat de catchy naam van de bij ervoor zorgt dat mensen deze sneller zullen onthouden en ook meer met de bij begaan zullen zijn. De bijen hebben het namelijk wereldwijd niet zo gemakkelijk.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd