Nieuwe behandeling van huidkanker: lichtgevende sticker

Doktoren hebben de Ambulight ontwikkeld. De sticker rekent af met huidkanker doordat deze een chemische reactie veroorzaakt die de kankercellen doodt. De nieuwe behandeling is minder pijnlijk, laat geen littekens achter en was al bij vijftig patiënten succesvol.

De onderzoekers maken met de Ambulight gebruik van de relatief nieuwe fotodynamische therapie. Hierbij wordt licht gebruikt om medicatie die op de tumor wordt gedrukt te activeren. In het verleden moesten patiënten vele uren in het ziekenhuis blijven totdat de medicatie voldoende licht had opgevangen. Met de ontwikkeling van de sticker hoeft dat niet langer. Patiënten kunnen de behandeling ondergaan en vervolgens gelijk naar huis. Op dit moment moeten de patiënten eerst nog wel naar het ziekenhuis, maar de onderzoekers vermoeden dat in de toekomst ook huisartsen de behandeling kunnen uitvoeren.

Van de patiënten die de behandeling heeft ondergaan, is tachtig tot negentig procent genezen. De sticker, met daarin een apparaatje dat het licht verzorgt, kan enkel worden gebruikt voor mensen die aan non-melanoma huidkanker lijden. Dit is de meest voorkomende vorm van huidkanker.

“Fotodynamische therapie is al een tijdje aanwezig en soms werd het gebruikt om non-melano huidkanker te behandelen,” legt onderzoeker Alison Ross uit. “Meestal moet je een tijdje stil onder een lamp zitten, dus deze nieuwe manier om de behandeling te ontvangen door gips dat het licht uitzendt, geeft mensen meer vrijheid.” Uit nader onderzoek moet blijken of deze vorm van therapie even doeltreffend is als de traditionele vorm, waarbij mensen dus urenlang stil moeten zitten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd