Gebruik je een bril terwijl je televisie kijkt of wanneer je naar een beeldscherm staart? In de toekomst is dit mogelijk niet meer nodig. Amerikaanse wetenschappers werken aan een beeldscherm wat het beeld aanpast aan de ogen van een gebruiker.
Op dit moment buigt een bril of een lens het licht van een scherm, waardoor een persoon een scherp beeld ziet. Maar het is veel logischer dat een scherm dit kan doen. Dan is er immers geen bril of lens meer nodig.
Hoe het werkt
Wetenschappers van het MIT werken samen met onderzoekers van Microsoft om een technologie te ontwikkelen, dat in een display geïntegreerd kan worden. Deze techniek maakt gebruik van een plastic filter voor een scherm. Het algoritme past het licht van iedere pixel aan zodat – wanneer het door een klein gat in het plastic filter reist – het licht de retina bereikt op een manier waarop een scherp beeld gemaakt wordt.
Praktijkonderzoek
De onderzoekers schrijven in hun paper dat ze verschillende foto’s hebben gemaakt van een zelfportret van Vincent van Gogh tot een regenboogkleurige luchtballon. Deze beelden zijn vervolgens getoond op het scherm van een iPod Touch, waar de onderzoekers een acrylplaat met duizenden kleine gaatjes op hadden gelegd.
Problemen
Op dit moment wordt er gewerkt aan een prototype, waardoor proefpersonen het display kunnen gaan gebruiken. Er zijn nog wel de nodige uitdagingen. Zo moeten de ogen van de gebruiker continu gevolgd worden. De kijkhoek en de afstand tot het scherm bepalen hoe een beeld wordt weergegeven. Daarnaast werkt de techniek maar voor één persoon. Toch hoeft ook dit geen probleem te zijn wanneer beeldschermen steeds scherper worden. Professor Ramesh Raskar van het MIT Media Lab verwacht dat een beeldscherm met een resolutie van ongeveer 650 pixels per inch (twee keer de pixeldichtheid van een moderne iPhone) scherp genoeg is om de technologie te laten werken voor meer dan één persoon tegelijkertijd.