Nieuwe beelden van eerste maanwandeling opgedoken

Wetenschappers hebben in het Australische archief nieuwe beelden van de allereerste maanwandeling ontdekt. Op de beelden is te zien hoe Neil Armstrong de maanmodule via een trap verlaat. Volgens astronomen gaat het om één van de beste video’s van de historische gebeurtenis. Volgende week wordt het filmpje voor het eerst vertoond.

De beelden laten de eerste minuten van Armstrong op de maan zien. Ze zijn gemaakt door Australiërs, op een tijdstip dat NASA nog op zoek was naar signalen en geen goede beelden kon verstrekken.

“NASA gebruikte het station in Californië en dat was verkeerd ingesteld,” vertelt astronoom en historicus John Sarkissian. “Maar op de beelden van de Australische stations kun je Armstrong echt zien.” In de beelden die we totnogtoe van de maanlanding hebben, is de afdaling van Armstrong slecht zichtbaar. “Het enige wat je ziet is iets zwarts en dat was zijn been.”

De beelden zijn nog nooit vrijgegeven en enkel bekeken door Apollo-veteranen en andere astronomen. Volgende week wordt het filmpje voor het eerst in het openbaar vertoond. Astronaut Buzz Aldrin is de eregast.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd