Nieuwe bananenplant ontdekt in Vietnam

bananenplant

Wetenschappers hebben in Vietnam een nieuwe plantensoort ontdekt. Het gaat om een bananenplant die tot wel drie meter hoog kan worden. De toekomst van de plant ziet er grimmig uit: hij belandt direct op de lijst met bedreigde soorten.

De onderzoekers ontdekten de plant in de buurt van het Takou-natuurreservaat. Dit reservaat bevindt zich aan de zuidoostkust van Vietnam. Het gebied waarin de nieuwe bananenplant voorkomt, is beperkt. Onderzoekers hebben de plant vooralsnog enkel in een gebied ter grootte van één vierkante kilometer kunnen terugvinden.

Foto: IUCN-NL.
Foto: IUCN NL.
De onderzoekers hebben de nieuwe bananenplant de naam Ensete lecongkietii gegeven. De plant is te vinden op een granietachtige ondergrond op zo’n 100 tot 400 meter boven zeeniveau. E. lecongkietii kan wel eens genetische eigenschappen bezitten die onderzoekers kunnen gebruiken om de teelt van voedsel verder te verbeteren. “Dit soort ontdekkingen is belangrijk omdat hiermee nieuw genetisch materiaal beschikbaar komt dat mogelijk gunstige eigenschappen bezit voor de teelt van voedsel of de ontwikkeling van medicijnen,” vertelt onderzoeker Caspar Verwer. “Nu we met steeds meer mensen op de wereld zijn, neemt ook de vraag naar plantaardige producten toe. We moeten hier steeds slimmer mee omgaan.”

Of wetenschappers daar in het geval van E. lecongkietii echt de kans voor krijgen, is nog even twijfelachtig. De plant belandt namelijk direct op de lijst met bedreigde soorten. Dit komt doordat het gebied waarin de plant voorkomt, beperkt is en bedreigd wordt door de mijnbouw naar graniet.

Bronmateriaal

Persbericht: IUCN NL-project in Vietnam leidt tot ontdekking nieuwe bananenplant
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door IUCN NL.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd