Nieuwe accu kan autobranche revolutioneren

In de VS is een oplaadbare batterij met de grootste energiedichtheid ontwikkeld. En deze accu kan wel eens het verschil gaan maken.

De lithium-ion-accu in kwestie heeft een energiedichtheid van 400 wattuur per kilo. En daarmee is de batterij binnen de klasse van oplaadbare batterijen een echte recordhouder. De energiedichtheid ligt zo’n 160 procent hoger dan die van conventionele accu’s.

Test
De eerste tests heeft de batterij alvast glansrijk doorstaan. Zo is de batterij al meer dan 400 keer met succes opgeladen. Wanneer de batterij klaar is voor de markt is niet helemaal duidelijk. Maar dat de batterij zodra deze op de markt komt een verschil kan maken, staat vast.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een transparante accu hebben ontwikkeld?

Verschil
Zo kan deze ontwikkeling de prijzen van accu’s in elektrische auto’s flink laten dalen. De batterij levert niet alleen meer energie per kilo, maar is ook nog eens goedkoop. De prijs van accu’s voor een auto met een bereik van 480 kilometer kan door deze nieuwe ontdekking bijvoorbeeld gehalveerd worden. En dat zou betekenen dat de elektrische auto een stuk aantrekkelijker wordt. Niet alleen vanwege de prijs, maar ook vanwege het bereik dat deze heeft. Het belangrijkste argument voor veel mensen om geen elektrische auto te kopen is het beperkte bereik: vaak moeten (betaalbare) wagens na 100 kilometer alweer worden opgeladen. Lange ritten zitten er dus niet in. Deze nieuwe accu kan de duurdere auto’s (met een groter bereik) binnen het bereik van de gewone man brengen. En daarmee kan dit wel eens de grote doorbraak van de elektrische auto worden.

Arun Majumdar, directeur van ARPA-E (een Amerikaanse overheidsorganisatie onder meer belast met het stimuleren van onderzoek naar energie) onderschrijft dat. “We hopen dat deze batterijtechnologie met een hoge dichtheid en lage kosten de verspreiding van de elektrische auto in heel het land en de wereld bevordert.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd