Nieuwe aapsoort ontdekt in Brazilië

Onderzoekers hebben in het regenwoud van Brazilië diverse nieuwe soorten ontdekt. Waaronder een roodharig springaapje.

Wetenschappers deden de ontdekkingen in de deelstaat Mato Grosso. Hier bevinden zich enkele natuurparken die jaren geleden werden aangelegd en inmiddels een thuis zijn voor honderden soorten.

Roodharig
In de parken troffen de onderzoekers onder meer een roodharig springaapje aan. Het diertje wordt op dit moment onderzocht om er zeker van te zijn dat het om een nieuwe soort gaat. Wetenschappers gaan er echter vanuit dat dat wel het geval is: de staart en de kop van het dier wijken in enkele opzichten sterk af van de reeds ontdekte soorten springapen.

WIST U DAT…

…een jaar geleden een aapje ontdekt werd met een baardje?

Vissen
Naast het springaapje werden ook twee nieuwe soorten vissen ontdekt. Namen hebben de pas ontdekte dieren nog niet: daarvoor moet eerst nader onderzoek gedaan worden.

In het onderzochte gebied bleken opvallend veel diersoorten te huizen: zo’n 48 soorten zoogdieren, 313 vogelsoorten en 208 soorten vissen. Hoewel dat goed nieuws is, baart het onderzoekers ook zorgen. Het gebied wordt namelijk ernstig bedreigd. Er wordt illegaal op dieren gejaagd, boeren nemen een deel van het leefgebied in bezit en ook de ontbossing speelt een rol.

Bronmateriaal

"Scientists discover new monkey species in " - WWF.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door © Julio Dalponte / WWF.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd