Nieuw zonnepaneel kan zonlicht uit verschillende hoeken opvangen

  zonnepaneel

  Dankzij een speciale coating kan dit zonnepaneel zonlicht vanuit meerdere hoeken opvangen en stijgt de efficiëntie flink.

  In welke richting moeten zonnepanelen ‘kijken’? Het is een vraag waar je je op het moment dat je zonnepanelen aanschaft, het hoofd over kunt breken. Richt je de zonnepanelen op het zuiden? Of op het westen? En zelfs als je dan eindelijk een knoop hebt doorgehakt, weet je dat er momenten op de dag zijn dat je zonlicht misloopt, omdat de meeste zonnepanelen niet met de zon mee kunnen bewegen.

  Meerdere hoeken
  Wetenschappers komen nu met een oplossing: zonnepanelen die zonlicht vanuit meerdere hoeken kunnen opvangen. Ze beschrijven hun werk in het blad van de American Chemical Society: Nano.

  Coating
  De onderzoekers ontwikkelden een glazen coating met daarin ultradunne nanostaafjes en nanowanden die doen denken aan een honingraat. Die nano-ordening zorgt ervoor dat het zonnepaneel uit de voeten kan met zonlicht dat uit verschillende hoeken komt. De efficiëntie van het zonnepaneel stijgt door de coating met 5,2 tot 27,7 procent, afhankelijk van de hoek waarmee het zonlicht op het zonnepaneel valt.

  Een fijne bijkomstigheid is dat de coating stof afstoot. Stof op zonnepanelen is een probleem, omdat het zonlicht tegenhoudt. Uit experimenten blijkt dat panelen met deze coating gedurende zes weken optimaal blijven werken, terwijl panelen zonder de coating binnen zes weken al hun efficiëntie terug zien lopen, doordat zich vuil en stof op de panelen verzamelt.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd