Nieuw-Zeelandse olieramp loopt verder uit de hand

De olieramp is inmiddels uitgegroeid tot de ergste uit de geschiedenis van het land. En de situatie lijkt te verslechteren.

Naar schatting is inmiddels zo’n 300 ton olie in het water terechtgekomen. De olie beweegt zich richting de stranden van Mount Maunganui. De eerste olie is daar gisteren al gesignaleerd.

Gevaarlijke stoffen
Het schip Rena – dat vorige week woensdag vast kwam te zitten op een rif – heeft nog zeker 1600 ton olie aan boord. Daarnaast heeft het containerschip enkele containers bij zich waarin gevaarlijke stoffen zitten.

Matig
De Nieuw-Zeelandse overheid doet er alles aan om verdere schade te voorkomen, maar vooralsnog lukt dat maar matig. Stormachtig weer hindert de reddingstroepen. Zo is er gepoogd om olie uit het schip te pompen, maar daar moest al snel mee gestopt worden, omdat het weer verslechterde. De komende dagen wordt nog slechter weer verwacht en de autoriteiten moeten al die tijd weerloos toezien hoe olie uit het schip komt zetten.

Het WNF maakt zich inmiddels grote zorgen over de ramp, zo blijkt uit een persbericht dat de organisatie gisteren uitgaf. In het getroffen gebied komen niet alleen veel zeevogels voor, maar ook walvissen en dolfijnen, orka’s en zeehonden. Zij gaan mogelijk grote hinder ondervinden van de olie.

Bronmateriaal

"Oil spill is New Zealand's 'worst maritime disaster'" - BBC.co.uk
"Action needed to protect marine wildlife from risk of devastating oil spill" - Panda.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Igor Golubenkov (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd