Nieuw-Zeelandse lijdt aan zeldzame Buitenlandsaccent-syndroom

Op een dag werd de Nieuw-Zeelandse Bronwyn Fox wakker en merkte ze dat ze anders praatte dan normaal. Ze babbelt nu met accenten uit Wales, Schotland en Noord-Londen. En dat is raar, want Bronwyn Fox heeft nog nooit een bezoekje gebracht aan Groot-Brittannië.

Fox lijdt aan MS en woont in de zuidelijke Nieuw-Zeelandse stad Invercargill. Nadat ze met nieuwe accenten wakker werd, besloot ze naar de dokter te gaan. Een MRI-scan onthulde twee laesies in haar hersenen. De dokter van Bronwyn vermoedt dat de twee laesies hebben gezorgd voor het zeldzame Buitenlandsaccent-syndroom.

Slechts enkele tientallen mensen kregen na 1907 te maken met het Buitenlandsaccent-syndroom (FAS), een zeldzame aandoening waardoor spraakpatronen wijzigen. Dit is vaak het geval na een beroerte of een hoofdletsel. Patiënten met FAS verliezen hun eigen accent en in de plaats daarvan neemt hun stem een vreemde toon aan.

De man van Bronwyn Fox, Rex, vindt het erg grappig dat zijn vrouw anders praat dan normaal. Bronwyn is er minder blij mee, want ze merkt dat vrienden en bekenden regelmatig de telefoon opgooien. Die denken dat Bronwyn de mensen voor de gek houdt.

Bronwyn Fox: “Mensen vragen ‘waar kom je vandaan’? Ik zeg dan uit Winton. Vervolgens zeggen ze: ‘nee, nee, waar kom je oorspronkelijk vandaan?’ Mensen vinden het moeilijk om te realiseren dat het in mijn hoofd zit.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd