Nieuw-Zeeland geeft UFO-files vrij

De Nieuw-Zeelandse defensie heeft honderden documenten vol met foto’s, tekeningen en beschrijvingen van UFO’s vrijgegeven. De documenten stammen uit de periode tussen 1954 en 2009. Het pak papier is zo’n 2000 pagina’s dik. De Nieuw-Zeelandse defensie laat weten de rapporten enkel verzameld en inhoudelijk niet bestudeerd te hebben.

Onder de vele voorbeelden van ongeïdentificeerde vliegende voorwerpen valt ook het wereldberoemde verhaal uit 1978. Onder meer enkele piloten en een journalist zagen hoe heldere objecten een vliegtuig leken te volgen. De objecten bleven enige tijd rondom het vliegtuig hangen en een radarploeg op de grond nam de ufo’s ook waar.

Het was even wereldnieuws, maar de Nieuw-Zeelandse autoriteiten waren niet onder de indruk. Een ambtenaar meldde dat de waarnemingen mogelijk ontstonden door de lichten van boten of een ongebruikelijk kijkje op Venus.

Mensen die heilig geloven dat de ufo’s de vervoersmiddelen van groene en blauwe mannetjes zijn, zijn vanzelfsprekend blij met de documenten. Mensen die wat sceptischer zijn, kunnen er waarschijnlijk weinig mee. De wazige foto’s en tekeningen en soms nog wazigere beschrijvingen zijn niet bepaald hard bewijs voor buitenaards leven. Het lijkt er dan ook op dat de Nieuw-Zeelandse overheid geen gegevens van ufo’s, maar van een grappige samenloop van omstandigheden heeft verzameld.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd