Nieuw-Zeeland gaat alle ratten verbannen

In 2050 mag er geen enkele rat, voskoesoe (een klimbuideldier) of buidelrat meer in het land te vinden zijn, zo heeft de Nieuw-Zeelandse overheid bepaald.

“Ooit waren stroperij en ontbossing de grootste dreigingen voor onze inheemse wilde dieren,” vertelt minister-president John Key. Maar vandaag de dag hebben die inheemse dieren het meest te vrezen van soorten die van oorsprong niet op het eiland voorkomen. “Ratten, koeskoezen en buidelratten doden jaarlijks 25 miljoen van onze inheemse vogels en jagen op andere inheemse soorten zoals hagedissen.”

En dat moet nu maar eens klaar zijn, zo vindt de Nieuw-Zeelandse overheid. En dus heeft deze zich ten doel gesteld deze niet-inheemse roofdieren de deur te wijzen. In 2050 mag er in heel Nieuw-Zeeland geen rat, voskoesoe of buidelrat meer te vinden zijn. “Het is één van de meest ambitieuze milieubeschermende projecten ooit, maar we geloven dat het haalbaar is,” stelt Key.

Elk jaar investeert de Nieuw-Zeelandse overheid al zo’n 60 tot 80 miljoen dollar in de bestrijding van deze roofdieren. Daar komt nu – in eerst instantie – nog eens zo’n 28 miljoen bij. Het lijkt een hoop geld, maar de overheid wijst erop dat de roofdieren de economie en primaire sector bedreigen en door hun toedoen naar schatting jaarlijks zo’n 3,3 miljard dollar verdampt.

Bronmateriaal

"New Zealand to be Predator Free by 2050" - New Zealand Government
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Brisbane City Council (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd