Nieuw wapen in strijd tegen terrorisme: neusscan

We kennen de vingerafdruk al. En ook het oog is een dankbaar onderdeel om de identiteit van iemand te achterhalen. Uit onderzoek is nu echter nog een derde en veel betere optie gerold: de neus. De neusscan is volgens onderzoekers sneller en gemakkelijker.

Elke neus is weer anders. De vorm ervan is lastig te verbergen en blijft – ongeacht de gezichtsuitdrukking – vrijwel hetzelfde. Onderzoekers van de Engelse universiteit van Bath hebben een nieuw technologie ontworpen die het mogelijk maakt om iemand aan de hand van de neus te identificeren.

Het systeem – PhotoFace – maakt verschillende foto’s uit verschillende hoeken en met verschillende soorten belichting van mensen. Vervolgens wordt de afbeelding door software geanalyseerd. Eerst wordt de neus in een bepaalde categorie gestopt: Romeins, Grieks, Nubisch, een haviksneus, een wipneus of een stomp exemplaar. Daarna wordt het uiteinde, het profiel en de vorm ter hoogte van de ogen bestudeerd.

“Neuzen zijn prominente gezichtskenmerken en toch is hun gebruik in de biometrie nog niet nader verkend,” vertelt onderzoeker Adrian Evans. Volgens hem kan de neusscan wel eens ideaal zijn. Zo is identificatie aan de hand van de iris handig, maar het is lastig om goed zicht op de iris te krijgen en oogleden of een bril kunnen dat zicht verder belemmeren. “Neuzen daarentegen zijn gemakkelijker te fotograferen en moeilijker te verbergen.”

De ontwikkelde technologie zou niet alleen handig zijn om mensen te herkennen, maar ook gebruikt kunnen worden voor cosmetische ingrepen of het inspecteren van industriële oppervlakken. De onderzoekers werken op dit moment aan een grotere database met daarin diverse neuzen om hun technologie verder te testen en te kijken hoe accuraat deze is. Ook zal moeten blijken of de scan familieleden uit elkaar kan houden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd