Het vermoeden bestond al langer, maar nu is het bewezen. Twee mensen die seks met elkaar hebben: dat heeft nut. Seks blijkt ons door de tijd heen minder vatbaar te maken voor ziekten.
Tot die conclusie komen Canadese onderzoekers. Ze beschrijven hun studie in het blad Nature Genetics.
Uitwisseling van genetisch materiaal
Wanneer mensen zich voortplanten, zorgt de uitwisseling van genetisch materiaal tussen man en vrouw ervoor dat onze soort beetje bij beetje evolueert. Chromosomen van de moeder en vader recombineren en vormen nieuwe chromosomen: de chromosomen van hun kind. Wetenschappers weten al een tijdje dat de chromosomen van ouders zich niet uniform recombineren. In sommige delen van het genoom vindt recombinatie frequenter plaats dan in andere delen van het genoom. De delen waarin chromosomen minder frequent recombineren – ook wel coldspots genoemd – zullen uiteindelijk ook wel een recombinatie doormaken, alleen gaan daar vele generaties overheen.
Mutaties
Uit het onderzoek van de Canadese onderzoekers blijkt nu dat de coldspots vaker genetische mutaties bevatten die het ontstaan van ziekten mogelijk maken. Totdat er in deze delen van het genoom een recombinatie van chromosomen plaatsvindt, stapelen de slechte mutaties zich hier op. Door seksuele selectie worden deze mutaties echter uit onze genetische code gewerkt. “Maar aangezien deze mutaties zich bevinden op de minder dynamische segmenten van ons genoom kan dat proces honderden generaties in beslag nemen,” benadrukt onderzoeker Philip Awadalla. “De ontdekking geeft ons een beter begrip van hoe wij – als mensen – een groter of minder groot risico lopen op het ontwikkelen of oplopen van ziekten.”
Het onderzoek is nuttig. Zo kunnen we op basis van deze studie beter bepalen waar we op zoek moeten gaan naar mutaties die kunnen leiden tot ziekten. Daardoor moet het gemakkelijker worden om mutaties die met specifieke ziekten samenhangen te ontdekken en identificeren.