Nieuw voorbehoedsmiddel voor de man: ultrageluid

  Door mannen één keer in de zes maanden bloot te stellen aan ultrasone trillingen, worden ze tijdelijk onvruchtbaar. Dat blijkt uit recent onderzoek. De nieuwe methode is veelbelovend; ultrasone trillingen hebben geen bijwerkingen, zijn betrouwbaar en goedkoop.

  Wetenschappers zoeken al langer naar goede voorbehoedsmiddelen voor de man. Eén van de laatste ontwikkelingen is de zoektocht naar een mannelijke variant van de pil. Totnogtoe zonder succes; de farmaceutische industrie ziet er weinig in en ook vrouwen zouden hun man als het om het dagelijks innemen van de pil gaat, niet vertrouwen.

  Doorbraak
  Het nieuwste voorstel – ultrageluid – kan dan ook wel eens een doorbraak betekenen. “Wij denken dat dit mannen zes maanden lang van een betrouwbaar en goedkoop voorbehoedsmiddel zonder hormonen voorziet,” vertelt onderzoeker James Tsuruta. Door toedoen van de ultrasone trillingen produceren de testikels geen sperma en zijn de mannen dus tijdelijk onvruchtbaar.

  Veelbelovend
  De eerste experimenten zijn veelbelovend. Maar over de gevolgen op lange termijn is nog heel weinig bekend. Het idee van ultrasone trillingen en anticonceptie ontstond al in de jaren ’70, maar kreeg nooit de benodigde wetenschappelijke aandacht.

  Ontwikkelingslanden
  Dat is nu aan het veranderen. De onderzoekers hebben 100.000 dollar uit de Bill and Melinda Gates Foundation ontvangen om nader onderzoek te doen. Op lange termijn moet het ultrageluid met name in ontwikkelingslanden het verschil gaan maken. De techniek is daar al; veel klinieken beschikken over de benodigde apparatuur. Het enige wat nu nog rest, is gedegen onderzoek naar de gevolgen ervan.

  Ultrageluid is voor mensen onhoorbaar, maar kan door diverse dieren – waaronder honden, vleermuizen en dolfijnen – wel worden waargenomen. Eén van de bekendste toepassingen van ultrasone trillingen is wellicht de echo die – hoe ironisch – tijdens de zwangerschap wordt gemaakt.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd