Nieuw vaccin maakt lijf van apen AIDS-vrij

hiv

Wetenschappers hebben een gloednieuw vaccin tegen HIV en AIDS getest op apen. En met succes. Het vaccin blijkt in staat om het lichaam van de dieren AIDS-vrij te maken. Onderzoekers hopen dat het niet lang duurt voor het vaccin ook op mensen getest kan worden.

De onderzoekers testten het vaccin op apen met SIV: een vorm van HIV die mensen niet, maar primaten wel kunnen krijgen. Het vaccin bleek in staat te zijn om het virus dat AIDS veroorzaakt onder apen volledig uit het lichaam van de dieren te verbannen.

Een vaccin
In veel gevallen bevat een vaccin een verzwakt of dood virus dat het lichaam aanzet om antistofjes te gaan produceren. Zodra men dan met het echte virus in aanraking komt, is het lichaam alvast voorbereid. Eerdere experimenten waarbij proefdieren aan een verzwakt HIV-virus werden blootgesteld, leverden echter niet het gewenste resultaat op. De T-cellen – cellen die ziektes bestrijden en daarmee een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem vormen – bleken ondanks de vaccinatie niet in staat te zijn om het echte HIV-virus uit het lichaam te verwijderen. De onderzoekers gingen daarom op zoek naar een andere aanpak.

WIST U DAT…

…ook stamceltransplantaties hoop bieden als het gaat om het uitroeien van HIV?

Hoe werkt het?
Ze gebruikten daarvoor het cytomegalievirus. Een groot deel van de menselijke bevolking heeft dit virus – onbewust – al onder de leden. De onderzoekers combineerden het cytomegalievirus met SIV: ze pasten het cytomegalievirus zo aan dat het SIV-eiwitten genereerde. De combinatie van die twee virussen bleek in vijftig procent van de gevallen wel in staat te zijn om het lichaam op het echte SIV-virus voor te bereiden. De onderzoekers gaven een groep apen het vaccin en stelden ze daarna bloot aan het SIV-virus. Alle apen raakten besmet, maar het immuunsysteem van vijftig procent van de dieren slaagde er vervolgens in om het AIDS-veroorzakende virus geheel uit het lichaam te verjagen.

“Dankzij deze methode waren we in staat om het lichaam van apen te leren hoe het zich beter op de ziekte kon voorbereiden,” stelt onderzoeker Louis Picker. “We hopen dat het combineren van de aangepaste CMV-vector met HIV onder mensen tot soortgelijke resultaten zal leiden.” Voor het zover is, willen de onderzoekers eerst nog onderzoeken waarom vijftig procent van de apen niet gebaat was bij het vaccin.

Bronmateriaal

"OHSU AIDS vaccine candidate appears to completely clear virus from the body" - OHSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Trygve Utstumo (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd