Stoppen met roken kan wel eens heel gemakkelijk worden: een nieuw vaccin dat slechts eenmaal hoeft te worden toegediend zorgt ervoor dat nicotine uw brein de rest van uw leven niet meer kan bereiken en dus ook niet langer verslavend is.
Dat blijkt uit experimenten met muizen. De onderzoekers stopten een stofje dat nicotine uit het bloed haalt in een virus. Dat virus was zo aangepast dat het de dieren geen kwaad meer kon doen. Vervolgens werd het virus zo ‘geprogrammeerd’ dat het – zodra het in het lichaam van de muizen arriveerde – in de kern van levercellen zou kruipen. Die cellen gingen daarop de antistofjes produceren. Die antistofjes nemen nicotine op zodra het in het bloed terechtkomt en voorkomen zo dat het in de hersenen en het hart belandt.
Niet meer verslavend
En zo kan een nicotineverslaving worden tegengegaan. Wanneer nicotine in de hersenen arriveert, geeft dat ons namelijk een goed gevoel. En dat maakt nicotine zo verslavend: zodra het is afgebroken, wil ons lichaam dat goede gevoel toch weer ervaren en gaan we hunkeren naar een nieuwe sigaret.
Eenmalig
Het nieuwe vaccin onderscheidt zich duidelijk van eerdere vaccins die een nicotineverslaving tegen moeten gaan. Die vaccins moeten elke week of elke maand opnieuw worden toegediend. In het geval van dit nieuwe vaccin hoeft dat niet: het lichaam blijft de antistoffen produceren. Uit de experimenten met muizen blijkt dat één dosis genoeg is om de muizen gedurende hun hele leven tegen een nicotineverslaving te beschermen. Dat schrijven onderzoekers in het blad Science Translational Medicine.
Stoppen met roken
Het vaccin is heel handig voor mensen die willen stoppen met roken. “Wanneer zij een sigaret opsteken, hebben ze daar geen plezier meer van en dat kan ze helpen om de gewoonte te laten varen,” legt onderzoeker Ronald Crystal uit. En misschien kan het vaccin zelfs voorkomen dat mensen (en dan vooral jongeren) überhaupt beginnen met roken. “Net zoals ouders besluiten om hun kinderen een vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) geven, kunnen ze ook besluiten om een nicotinevaccin te geven.” Hij benadrukt echter dat die aanpak nog wel even op zich kan laten wachten. “We moeten de kosten en baten tegen elkaar afwegen en daar zijn jaren van onderzoek voor nodig.”
De onderzoekers hebben het vaccin nog niet op mensen getest, maar hebben wel goede hoop dat het vaccin ook voor onze soort een verschil kan maken. “We hopen dat deze aanpak uiteindelijk miljoenen mensen die alles al hebben geprobeerd om te stoppen met roken, maar hun nicotineverslaving niet de baas kunnen worden, kan helpen.”