Nieuw type SSD blinkt uit in alles

Wetenschappers verwachten dat binnen enkele jaren SSD’s met een terabyte ruimte op de markt verschijnen. Deze SSD’s zijn even groot als een postzegel. Japanse onderzoekers van Toshiba en de Keio universiteit hebben een techniek ontwikkeld om de grootte van SSD’s met negentig procent te verkleinen. Deze technologie verlaagt het energieverbruik met zeventig procent en maakt ze goedkoper om te fabriceren.

Een SSD – solid state drive – is een toestel om gegevens te bewaren met behulp van niet-vluchtig geheugen, zoals flash. Er worden geen bewegende onderdelen gebruikt, zoals ronddraaiende plaaters in harde schijven. Hierdoor zijn ze veel zuiniger dan harde schijven en veel minder kwetsbaar. Er worden al laptops verkocht met SSD’s, alleen zijn die een stuk duurder dan laptops met een harde schijf. Daarnaast kunnen SSD’s op dit moment nog relatief weinig data opslaan in vergelijking met een harde schijf.

Een protoype van het nieuwe type SSD bestaat uit één besturings-chip en 128 NAND flashgeheugenchips. De lees- en schrijfsnelheid is ongeveer 2 GB per seconde. De leessnelheid is daarmee veel hoger dan de leessnelheid van huidige SSD’s en harde schijven. De productiekosten van de nieuwe SSD zijn lager, waardoor de kans zeer groot is dat SSD’s in de toekomst gebruikt worden in alle laptops en pc’s om data op te slaan.

De Japanse wetenschappers verwachten dat de nieuwe SSD vanaf 2012 in de winkels ligt. Het is nog niet bekend hoeveel het toestel gaat kosten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd