Een wachtwoord voor de computer, de mail, Facebook, Twitter, Pinterest, en ga zo maar door. Hoe kunt u ze allemaal onthouden? Wetenschappers hebben er wat op bedacht: door een klein aantal verhaaltjes die uit één zin bestaan uit uw hoofd te leren, kunt u meer dan honderd wachtwoorden heel gemakkelijk onthouden.
Het aantal persoonlijke webpagina’s stijgt hard. En daarmee ook het aantal wachtwoorden dat u onthouden moet. Van sociale media, uw mail, maar ook van inlogpagina’s bij uw bank, energieleverancier, zorgverzekeraar, en ga zo maar door. Natuurlijk is er een simpele oplossing: overal hetzelfde wachtwoord gebruiken. Maar dat is niet zo veilig, zeker niet als u bedenkt dat met het aantal privacygevoelige webpagina’s ook het aantal handige hackers rap stijgt.
Onthouden
En dus lijken we veroordeeld te zijn tot het onthouden van – een beetje afhankelijk van hoe actief u online bent – een tien tot twintig wachtwoorden. En dat valt nog niet mee. Maar onderzoekers van de Carnegie Mellon University schieten te hulp. Ze hebben een manier bedacht waarop zelfs de meest vergeetachtige mensen gemakkelijk meer dan honderd wachtwoorden kunnen onthouden.
Hoe werkt het?
U kiest een foto van een persoon en een foto van een alledaagse scène. De computer selecteert dan lukraak twee foto’s: één van een object en een foto van een actiemoment. Op basis van die foto’s bedenkt de gebruiker een zogenoemde PAO-story (PAO staat voor Person Action Object). Bijvoorbeeld: een foto van Bill Clinton, een piranha en een zoenend persoon, kan resulteren in het verhaal: Bill Clinton kust een piranha). Vervolgens neemt de gebruiker de eerste twee of drie letters van elk woord in die zin en vormt zo zijn wachtwoord. En als iemand zijn wachtwoord vergeet, kan deze gewoon naar de foto’s kijken om zich het verhaal – en dus het wachtwoord – te herinneren.
Oefenen
Het enige wat mensen moeten doen, is het juiste zinnetje bij de foto’s zien te onthouden. En dat is een kwestie van even oefenen. “Als je negen verhalen onthoudt, kan ons systeem daar verschillende wachtwoorden voor 126 accounts uit halen,” vertelt onderzoeker Jeremiah Blocki.
Blocki werkt momenteel aan een app die mensen kan helpen om de wachtwoorden te maken en te oefenen.