Nieuw systeem kan epileptische aanval voorspellen

implantaten

Wetenschappers van de universiteit van Melbourne kunnen met behulp van een speciaal systeem enkele uren van tevoren voorspellen dat er een epileptische aanval aankomt. En dat is een doorbraak.

Het systeem bestaat uit twee geïmplanteerde apparaatjes (zie de afbeelding hierboven) en een derde apparaat dat zich buiten het lichaam bevindt. Het eerste wordt tussen de schedel en het oppervlak van de hersenen aangebracht en monitort de elektrische signalen in het brein. Het tweede apparaatje wordt op de borst aangebracht en verzendt de informatie die het apparaatje in het brein verzamelt naar een derde apparaatje. Op dat laatstgenoemde apparaatje kunnen wetenschappers (of patiënten zelf) aflezen of een epileptische aanval dreigt. Dit apparaatje geeft rood (grote kans op epileptische aanval), wit (matige kans op epileptische aanval) of blauw licht (lage kans op epileptische aanval) af.

Proefpersonen
De onderzoekers hebben het systeem reeds getest met behulp van vijftien epileptische patiënten die tussen de twintig en 62 jaar oud waren. De patiënten hadden tussen de twee en twaalf aanvallen per maand en konden die aanvallen met behulp van medicatie niet onder controle krijgen.

WIST U DAT…

…Toetanchamon wellicht ook aan epilepsie leed?

Resultaten
Gedurende een maand bestudeerden de onderzoekers de elektrische signalen in het brein. Zo konden ze voor elke proefpersoon afzonderlijk een algoritme opstellen dat de kans op een epileptische aanval kon aangeven. Het systeem bleek in staat om een epileptische aanval zeer accuraat te voorspellen: wanneer het apparaatje een rood lichtje liet zien, bleek dat in 65 procent van de gevallen terecht te zijn. Bij elf van de vijftien patiënten lag het succespercentage boven de vijftig procent. Bij acht van de elf patiënten werden de aanvallen in 56 tot 100 procent van de gevallen voorspeld.

“Het probleem is dat mensen met epilepsie doorgaans verder kerngezond zijn,” legt onderzoeker Mark Cook uit. “Dus hun activiteiten worden alleen beperkt door deze aandoening die ze wellicht slechts enkele minuten in een jaar of in hun leven parten speelt en toch catastrofale gevolgen kan hebben, zoals valpartijen, brandwonden en verdrinking.” Cook hoopt dat het voorspellen van epileptische aanvallen dergelijke catastrofale gevolgen kan voorkomen. “Weten wanneer een aanval gaat plaatsvinden, kan de kwaliteit van leven en onafhankelijkheid van mensen met epilepsie aanzienlijk vergroten.”

Bronmateriaal

"World-first study predicts epilepsy seizures in humans" - Melbourne.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd