Nieuw soort wolk ontdekt?

   KLIMAAT  Voor het eerst sinds 1951 is er waarschijnlijk weer een nieuw soort wolk ontdekt. Gavin Pretor-Pinney, oprichter van de Cloud Appreciation Society, heeft het nieuwe type ingediend als voorstel bij de World Meteorogical Organization van de Verenigde Naties. De kans is groot dat de wolk officieel wordt erkend.

  “Ik denk dat het een nieuw type is”, vertelt Margaret LeMone. De wolkenexpert van het Nationaal Centrum voor Atmosferisch Onderzoek in Californië maakte de afgelopen dertig jaar veel foto’s van de nieuwe wolk. “Het is leuk dat een groep enthousiaste mensen ons helpen op het gebied van meteorologie.”

  Pretor-Pinney ontdekte de vreemde wolk in 2005, maar kon deze niet classificeren. De wolk lijkt het beste op het oppervlak van een oceaan, maar dan omgedraaid. Gavin Pretor-Pinney noemt de wolkensoort daarom gekscherend Jacques-Yves Cousteau, naar de bekende zeeonderzoeker uit de vorige eeuw. De wetenschappelijke Latijnse naam die is ingediend luidt ‘Undulatus asperatus’.

  Hoe kan het dat deze soort wolk niet eerder is ontdekt. “Wel, de Undulatus asperatus is erg zeldzaam”, legt Pretor-Pinney uit. “En dankzij de opkomst van de digitale camera worden wolken vaker gefotografeerd. Technologie biedt ons dit nieuwe perspectief op de lucht.”


  De Undulatus asperatus is op deze ongedateerde foto te zien.

  Bronmateriaal

  "New Cloud Type Discovered?" - National Geographic

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd