Nieuw soort slang met hoorntjes ontdekt

Wetenschappers hebben in Tanzania een nieuwe soort slang ontdekt. Het dier wordt mogelijk ernstig bedreigd.

De nieuwe soort slang heeft de naam Atheris matildae gekregen. De slang werd ontdekt in een afgelegen bos in Tanzania. Het dier heeft prachtige kleuren. Maar het meest opvallend zijn toch wel de hoorntjes die de slang op zijn kop draagt.

Familie
De slang is nauw verwant aan de Atheris ceratophora (zie de foto hierboven). Maar toch zijn er ook wel grote verschillen. Zo is A. matildae aanzienlijk groter.

Bedreigd
Het leefgebied van het dier zou kleiner dan 100 vierkante kilometer zijn, zo is in het blad Zootaxa te lezen. En de kwaliteit van het leefgebied gaat hard achteruit. Volgens de ontdekkers van de slang is het dan ook aannemelijk dat A. matildae op korte termijn al op de Rode Lijst komt te staan.

WIST U DAT…

Geheim
De onderzoekers houden de exacte vindplaats van A. matildae geheim. Ze zijn bang dat de zeldzame slang anders een verzamelobject wordt en de soort daardoor nog sneller zal verdwijnen. Maar er worden nog meer maatregelen genomen.

Zo is er een fokprogramma opgezet. Een deel van de jonge slangetjes die dat oplevert, wordt te koop aangeboden. Zo willen de onderzoeker voorkomen dat wilde exemplaren worden gevangen en verkocht. Ook wordt er gekeken of het leefgebied van de slang misschien beschermd kan worden.

Benieuwd naar foto’s van A. matildae? Klik hier!

Bronmateriaal

"Matilda’s Horned Viper" - Atherismatildae.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Al Coritz (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd