Nieuw soort e-papier is buigzaam, goedkoop en lijkt op papier

Het probleem met e-papier is dat het in de meeste gevallen niet buigzaam is, zoals gewoon papier. Dit komt omdat veel e-readers, zoals de Kindle, gebruik maken van een glazen scherm met complexe schakelingen. Toch laten wetenschappers van de universiteit van Cincinnati weten dat ze e-inkt op flexibel e-papier hebben gekregen. Dit is een grote doorbraak!

De wetenschappers maken gebruik van elektrowetting. Elektrowetting maakt een vloeistof afwisselend waterafstotend of juist -aantrekkend door elektrostatische krachten te manipuleren. Hierdoor zijn teksten te lezen op het e-papier, of – in een veel later stadium en op dit moment nog theoretisch – kleurige HD-video’s.

WIST U DAT…

…er tijdens de afgelopen feestdagen meer e-boeken zijn verkocht dan normale boeken op Amazon.com?

Professor Andrew Steckl van de universiteit laat weten dat het nieuwe e-papier, dat gemaakt is van papier, op het gebied van elektrowetting net zo goed werkt als glas. Toch biedt het nieuwe e-papier veel meer mogelijkheden. Het is oprolbaar, voelt als papier en is zeer goedkoop. Het nieuwe e-papier kan in de toekomst zo goedkoop worden, dat het wellicht leidt tot de productie van wegwerp-e-readers.

“Lezen is het fijnst op papier”, zegt Steckl. “We hopen ooit een product te ontwikkelen dat eruit ziet als papier, maar als een computermonitor werkt. Iets dat zeer goedkoop en zeer snel is, en dat je aan het einde van de week in de prullenbak kunt gooien.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd